Yerba Mate to napój pochodzący z Ameryki Południowej, zyskujący coraz większą popularność zwłaszcza wśród podróżników i sportowców. Uznawana za największego konkurenta kawy, yerba cechuje się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi, a także niekwestionowanymi walorami smakowymi, które podkreślają miłośnicy tego napoju. Odpowiedni sposób parzenia yerby, a także naczynia do picia tworzą wokół niej niepowtarzalną, wręcz rytualną atmosferę. Czym jest yerba i skąd pochodzi i czym zasłużyła sobie na taką popularność?
Yerba Mate co to takiego?
Yerba Mate jest to napar, który przyrządza się z liści i łodyżek Ostrokrzewu Paragwajskiego. Ostrokrzew paragwajski, mimo że nazywany krzewem, w rzeczywistości jest wiecznie zielonym drzewem, rosnącym w Ameryce Południowej, między innymi właśnie w Paragwaju, który uznawany jest za ojczyznę Yerby. Yerba gotowa do parzenia ma postać ciemnozielono-szarego, wysuszonego pyłu, w towarzystwie drobnych kawałków gałązek oraz liści. Bardzo ważny jest proces suszenia liści i gałązek ostrokrzewu, z których ma powstać Yerba. Są one bowiem suszone przepływającym czystym powietrzem lub w dymie, który unosi się nad ogromnym paleniskiem. Po wysuszeniu liście są mielone, a później przez odpowiedni czas leżakują, dopiero po leżakowaniu mogą zostać zapakowane. Yerba Mate często ze względu na sposób zaparzania mylnie nazywana jest herbatą. Różnica polega przede wszystkim na surowcu – roślinie, z jakiej wytwarzane są oba napoje, a także na ich działaniu. Yerba powstaje z liści ostrokrzewu paragwajskiego, a jej działanie zbliżone jest do kawy – działa przede wszystkim pobudzająco. Prawdziwa czarna herbata powstaje z kolei z łodyżek oraz liście krzewu herbaty chińskiej, a jej działanie w zależności od odmiany i mocy może mieć działanie pobudzające lub wyciszające.
Rodzaje Yerba Mate
Ze względu na kraj pochodzenia możemy wyróżnić następujące gatunki Yerba Mate:
- Yerba paragwajska – o dymnym, wędzonym aromacie i smaku, wykazuje mocniejsze działanie
- Yerba argentyńska – grubo cięta, posiada łagodniejszy, ale nieco goryczkowy smak, polecana na początek drogi z yerba mate
- Yerba urugwajska – to ulubiony napój Urugwajczyków, który cechuje się drobno zmieloną, pylastą strukturą
- Yerba brazylijska – bardzo drobno zmielona o żywo zielonym kolorze, erva mate chimarro, ten gatunek nie leżakuje, suszy się on powietrzem i ma bardzo charakterystyczny trawiasty smak.
Yerbe możemy również podzielić ze względu na skład, będzie to yerba klasyczna, która w 100% złożona jest z suszu ostrokrzewu paragwajskiego, a także yerba z dodatkami. W dobrych herbaciarniach spotkamy yerbę z owocami, z przyprawami korzennymi czy też z ziołami.
Właściwości Yerba Mate
Yerba mate oprócz walorów smakowych, a także działania pobudzającego posiada wiele innych, korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Znajdziemy w niej ponad 150 różnych mikroelementów, minerałów, witamin oraz antyoksydantów, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Do najważniejszych zalety Yerby zaliczamy:
- poprawę koncentracji
- działanie pobudzające
- redukcję łaknienia
- redukcję ryzyka chorób serca
- podniesienie libido
- obniżanie poziomu cholesterolu
- wzmocnienie układu odpornościowego
Yerba Mate posiada mnóstwo cennych wartości odżywczych. Znajdziemy w niej między innymi szereg witamin z grupy B, które mają pozytywny wpływ na układ nerwowy, witaminy C i E będące silnymi antyoksydantami, a także wspierające naszą odporność, czy też mnóstwo przeciwutleniaczy niszczących wolne rodniki, powodujące starzenie się organizmu, a także wywołujące choroby nowotworowe.