Fortigen

Twoje centrum informacji
Menu
  • Reklama
  • Kontakt
Home
Jedzenie
Starożytne zboże składnikiem nowoczesnej diety. Dlaczego warto jeść orkisz?
Jedzenie

Starożytne zboże składnikiem nowoczesnej diety. Dlaczego warto jeść orkisz?

Wzrost świadomości żywieniowej i swoista moda na zdrowy styl życia dość mocno namieszały w naszych jadłospisach i koszykach zakupowych. Coraz więcej mówi się o szkodliwości niektórych rodzajów produktów oraz o niezwykłych właściwościach tych, które przez ostatnie lata zostały zepchnięte przez wielkie konsorcja spożywcze na margines. Jednym z produktów, które pomału wracają do łaski i na stoły Polaków, jest orkisz – starożytny gatunek pszenicy o niezwykłych właściwościach.

Szlachetne zboże ze starożytnym rodowodem

Rodowód orkiszu naukowcy wywodzą aż z pradawnej Mezopotamii. Wiadomo na pewno, iż ten gatunek pszenicy znany był na Bliskim Wschodzie (uprawiali go m. in. Izraelici) oraz w starożytnym Rzymie. To właśnie Rzymianie byli jednymi z największych piewców zalet orkiszu, który – ich zdaniem – dawał zdrowie i siłę (z tego też powodu produkty na bazie orkiszu stanowić miały podobno podstawę codziennej diety rzymskich gladiatorów).

Sława pszenicy orkisz dotarła też na północ Europy. W średniowieczu największymi propagatorami upraw orkiszu byli Benedyktyni, a zwłaszcza przeorysza jednego z klasztorów tego zgromadzenia – Hildegarda Bingen. Jako uzdrowicielka uważała orkisz za najlepsze z ziaren zbożowych, które rozgrzewa, natłuszcza, „(…) prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia”.

Ziarna orkiszu

Orkisz

Dużo zdrowia w małym ziarenku

Po blisko wieku zapomnienia spowodowanym błyskawicznym rozwojem rolnictwa nastawionego na masową produkcję z użyciem nawozów sztucznych (pszenica orkisz źle znosi nawożenie i najlepsze plony daje w gospodarstwach ekologicznych stosujących nawożenie kompostem), orkisz wraca w końcu na należne mu miejsce.

Istnieją trzy powody, dla których orkisz jest obecnie jednym z najpopularniejszych produktów zdrowej diety. Są to:

  • prozdrowotne właściwości,
  • doskonały skład,
  • zawartość łatwo przyswajalnego przez organizm ludzki glutenu.

Badania naukowe – prowadzone m. in. przez dr medycyny Gottfielda Hertza oraz naturoterapeutę Wigharda Strehlow’a – wykazały, że orkisz zwiera w sobie robanid – naturalny antybiotyk chroniący przed infekcjami, wzmacniający układ odpornościowy oraz procesy krwiotwórcze.

Orkisz w naszej diecie

Ziarno orkiszu posiada wysoką zawartość węglowodanów skrobiowych, które – jako węglowodany złożone – nie wywołują gwałtownej odpowiedzi insulinowej. Duża zawartość białka roślinnego również działa bardzo korzystnie na podstawowe funkcje człowieka.

Orkisz w naszej diecie obecnie występuje najczęściej jako płatki orkiszowe, otręby orkiszowe oraz mąka, przy czym ostatni z wymienionych produktów szczyt popularności ma zapewne dopiero przed sobą (mąka orkiszowa jest coraz mocniej promowana przez dietetyków i trenerów personalnych, którzy zalecają zastępowanie nią zwykłej mąki pszennej).

Share
Tweet
Linkedin
Pinterest
Prev Article
Next Article

Related Articles

Jedzenie

Mikro browar – marzenie piwosza

Jedzenie

ABC produkcji piwa

Leave a Reply

Anuluj pisanie odpowiedzi

Najczęściej czytane

    Najnowsze

    • vintage dystrybucja sprzętu rtv-audio
      Sprzęt RTV – czym kierować się przy …
    • Katalogi narzędziowe
      Katalogi narzędziowe
    • fotowoltaika
      Instalacje fotowoltaiczne – dlaczego warto?
    • płyta meblowa
      Elegancja w parze z funkcjonalnością? Poznaj płyty …
    strefaplyt.pl
    bratex.pl

    Fortigen

    Twoje centrum informacji
    Copyright © 2025 Fortigen
    Wszelkie prawa zastrzeżone