Fortigen

Twoje centrum informacji
Menu
  • Reklama
  • Kontakt
Home
Jedzenie
Starożytne zboże składnikiem nowoczesnej diety. Dlaczego warto jeść orkisz?
Jedzenie

Starożytne zboże składnikiem nowoczesnej diety. Dlaczego warto jeść orkisz?

Wzrost świadomości żywieniowej i swoista moda na zdrowy styl życia dość mocno namieszały w naszych jadłospisach i koszykach zakupowych. Coraz więcej mówi się o szkodliwości niektórych rodzajów produktów oraz o niezwykłych właściwościach tych, które przez ostatnie lata zostały zepchnięte przez wielkie konsorcja spożywcze na margines. Jednym z produktów, które pomału wracają do łaski i na stoły Polaków, jest orkisz – starożytny gatunek pszenicy o niezwykłych właściwościach.

Szlachetne zboże ze starożytnym rodowodem

Rodowód orkiszu naukowcy wywodzą aż z pradawnej Mezopotamii. Wiadomo na pewno, iż ten gatunek pszenicy znany był na Bliskim Wschodzie (uprawiali go m. in. Izraelici) oraz w starożytnym Rzymie. To właśnie Rzymianie byli jednymi z największych piewców zalet orkiszu, który – ich zdaniem – dawał zdrowie i siłę (z tego też powodu produkty na bazie orkiszu stanowić miały podobno podstawę codziennej diety rzymskich gladiatorów).

Sława pszenicy orkisz dotarła też na północ Europy. W średniowieczu największymi propagatorami upraw orkiszu byli Benedyktyni, a zwłaszcza przeorysza jednego z klasztorów tego zgromadzenia – Hildegarda Bingen. Jako uzdrowicielka uważała orkisz za najlepsze z ziaren zbożowych, które rozgrzewa, natłuszcza, „(…) prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia”.

Ziarna orkiszu

Orkisz

Dużo zdrowia w małym ziarenku

Po blisko wieku zapomnienia spowodowanym błyskawicznym rozwojem rolnictwa nastawionego na masową produkcję z użyciem nawozów sztucznych (pszenica orkisz źle znosi nawożenie i najlepsze plony daje w gospodarstwach ekologicznych stosujących nawożenie kompostem), orkisz wraca w końcu na należne mu miejsce.

Istnieją trzy powody, dla których orkisz jest obecnie jednym z najpopularniejszych produktów zdrowej diety. Są to:

  • prozdrowotne właściwości,
  • doskonały skład,
  • zawartość łatwo przyswajalnego przez organizm ludzki glutenu.

Badania naukowe – prowadzone m. in. przez dr medycyny Gottfielda Hertza oraz naturoterapeutę Wigharda Strehlow’a – wykazały, że orkisz zwiera w sobie robanid – naturalny antybiotyk chroniący przed infekcjami, wzmacniający układ odpornościowy oraz procesy krwiotwórcze.

Orkisz w naszej diecie

Ziarno orkiszu posiada wysoką zawartość węglowodanów skrobiowych, które – jako węglowodany złożone – nie wywołują gwałtownej odpowiedzi insulinowej. Duża zawartość białka roślinnego również działa bardzo korzystnie na podstawowe funkcje człowieka.

Orkisz w naszej diecie obecnie występuje najczęściej jako płatki orkiszowe, otręby orkiszowe oraz mąka, przy czym ostatni z wymienionych produktów szczyt popularności ma zapewne dopiero przed sobą (mąka orkiszowa jest coraz mocniej promowana przez dietetyków i trenerów personalnych, którzy zalecają zastępowanie nią zwykłej mąki pszennej).

Share
Tweet
Linkedin
Pinterest
Prev Article
Next Article

Related Articles

quinoa.com.pl
Jedzenie

Komosa ryżowa (quinoa). Sprawdzone przepisy na smaczne potrawy!

Jedzenie

Mikro browar – marzenie piwosza

Leave a Reply

Anuluj pisanie odpowiedzi

Najczęściej czytane

    Najnowsze

    • płyta meblowa
      Elegancja w parze z funkcjonalnością? Poznaj płyty …
    • mdf hls
      Płyty pilśniowe – rodzaje, właściwości i zastosowanie
    • programy motywacyjne
      Programy lojalnościowe i motywacyjne – poznaj podstawowe …
    • Dlaczego warto uczyć się języków obcych?
      Dlaczego warto uczyć się języków obcych?
    strefaplyt.pl

    Fortigen

    Twoje centrum informacji
    Copyright © 2023 Fortigen
    Wszelkie prawa zastrzeżone