Fortigen

Twoje centrum informacji
Menu
  • Reklama
  • Kontakt
Home
Jedzenie
Dlaczego kasza bulgur może być cennym składnikiem codziennej diety?
Jedzenie

Dlaczego kasza bulgur może być cennym składnikiem codziennej diety?

Mianem bulgur określa się pochodzącą z krajów Dalekiego Wschodu odmianę kaszy, wyrabianą z twardych ziaren niezwykle wartościowej pszenicy durum. Jej walory zdrowotne i smakowe doceniane były już 4000 lat temu. Obecnie wszystkie odmiany kaszy bulgur są powszechnie stosowane jako istotne składniki pysznych i bardzo korzystnie wpływających na kondycję organizmu potraw. Wykorzystywane są przede wszystkim w daniach kuchni bliskowschodniej i tureckiej.

Czym jest pszenica arabska?

Kaszę bulgur bardzo często nazywa się pszenicą arabską. Występuje ona w trzech podstawowych odmianach. Postać drobnoziarnista najczęściej stosowana jest jako dodatek do zup i sałatek. Natomiast odmiany średnio- i gruboziarniste to kasze z powodzeniem wykorzystywane jako składniki głównych dań.

Kasza bulgur

Struktura kaszy bulgur charakteryzuje się żółto-brązowym kolorem ziaren, a także posiada delikatny zapach i smak orzechów. Odmiana gruboziarnista doskonale sprawdza się w połączeniu z mięsami i gęstymi sosami. Kasza drobnoziarnista podawana może być natomiast na słodko, na przykład z konfiturami, miodem czy owocami leśnymi.

Jakie są właściwości kaszy bulgur?

Do podstawowych zalet pszenicy arabskiej należą jej prozdrowotne właściwości. Kasza bulgur zawdzięcza je przede wszystkim dużej ilości żelaza oraz kwasu foliowego. Składniki te przyczyniają się do usprawnienia procesów krwiotwórczych w organizmie, co pozostaje nie bez znaczenia na leczenie wielu chorób, na przykład anemii. Kwas foliowy odpowiada także za prawidłowy rozwój płodu, dlatego polecany jest kobietom w ciąży. Spożywanie dalekowschodniej kaszy może zapobiegać rozwojowi wielu wad układu nerwowego u nienarodzonego dziecka. W jej składzie znajduje się także chrom, który hamuje napady głodu i zmniejsza apetyt na niezdrowe zachcianki.

Jak wypada kasza bulgur na tle podobnych produktów?

Charakterystyka kaszy bulgur wypada bardzo korzystnie w zestawieniu z innymi kaszami pszennymi, takimi jak kuskus czy manna. Produkt ten jest o wiele mniej kaloryczny, posiada niższy indeks glikemiczny oraz większą zawartość błonnika i składników odżywczych. Zawiera nawet czterokrotnie więcej magnezu niż kuskus, a oprócz tego posiada sporo wapnia i potasu. Obecność tych cennych minerałów sprawia, że bulgur jest kaszą bardzo korzystnie wpływającą na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Dlatego włączenie jej do codziennej diety zalecane jest zwłaszcza sportowcom i innym osobom aktywnym fizycznie, które posiadają zwiększone zapotrzebowanie na różnego rodzaju składniki odżywcze.

Share
Tweet
Linkedin
Pinterest
Prev Article
Next Article

Related Articles

Sklep z przyprawami
Jedzenie

Naturalne przyprawy, czyli szczypta zdrowia

Pszenica orkisz
Jedzenie

Starożytne zboże składnikiem nowoczesnej diety. Dlaczego warto jeść orkisz?

Leave a Reply

Anuluj pisanie odpowiedzi

Najczęściej czytane

    Najnowsze

    • płyta meblowa
      Elegancja w parze z funkcjonalnością? Poznaj płyty …
    • mdf hls
      Płyty pilśniowe – rodzaje, właściwości i zastosowanie
    • programy motywacyjne
      Programy lojalnościowe i motywacyjne – poznaj podstawowe …
    • Dlaczego warto uczyć się języków obcych?
      Dlaczego warto uczyć się języków obcych?
    strefaplyt.pl

    Fortigen

    Twoje centrum informacji
    Copyright © 2023 Fortigen
    Wszelkie prawa zastrzeżone