Fortigen

Twoje centrum informacji
Menu
  • Reklama
  • Kontakt
Home
Jedzenie
Komosa ryżowa (quinoa). Sprawdzone przepisy na smaczne potrawy!
Jedzenie

Komosa ryżowa (quinoa). Sprawdzone przepisy na smaczne potrawy!

Indianie Ameryki Południowej znają i cenią wartości odżywcze quinoa już od 5 tysięcy lat. W Europie ziarna te, określane jako pseudozboża, swoją popularność zyskały stosunkowo niedawno. Stało się to za sprawą tego, że roślina ta została zaliczona do kategorii superfood, czyli naturalnych produktów spożywczych, o bogatym składzie odżywczym, niezwykle korzystnym dla zdrowia.

Quinoa na obiad

O właściwościach odżywczych komosy ryżowej możemy dowiedzieć się więcej na Quinoa.com.pl. Tam również znajdziemy ciekawe przepisy, dzięki którym z niepozornych ziaren, przygotujemy wspaniałe posiłki. W najprostszym wydaniu quinoa może stać się jednym z podstawowych składników obiadu, zastępując na przykład tradycyjne ziemniaki, makaron, czy ryż albo kaszę.

quinoa.com.pl

Świetnie sprawdza się jako farsz do gołąbków, a jej bogaty w białko skład staje się idealnym uzupełnieniem tego niezwykle ważnego składnika, w dietach bezmięsnych. Warto wiedzieć, że komosa jest bezglutenowa, dlatego też doskonale odnajdzie się w diecie osób z nietolerancją glutenu. Ziarna nadają się również do zup, gdzie także zastępują popularny makaron czy np. ryż albo ziemniaki.

Przekąski z komosy ryżowej

Komosa ryżowa na obiad to nie jedyne oblicze tej wyjątkowej rośliny, która w kuchni ma naprawdę szerokie pole do popisu. Z powodzeniem można ją stosować jako podstawę w różnego rodzaju sałatkach podawanych na zimno, w formie lekkich przekąsek. Tyczy się to zarówno sałatek warzywnych, jak i owocowych. Idealnie komponuje się z kuchnią polską, śródziemnomorską, azjatycką czy meksykańską.

Sprawdzi się praktycznie wszędzie. Komosa ma to do siebie, że smakuje dobrze w wydaniu słonym, ostrym i słodkim. Z quinoa można przyrządzić również pyszne placuszki. Spokojnie można uznać, że zastosowanie tej super żywności ogranicza jedynie nasza wyobraźnia kulinarna.

Słodki deser z quinoa

A jeśli mamy ochotę na coś typowo słodkiego, a jednocześnie super zdrowego, także bez problemu możemy postawić na komosę ryżową. W słodkiej wersji deserowej quinoa może mieć postać smacznych ciasteczek, energetycznych kulek z orzechami, daktylami, wiórkami kokosowymi i kakao oraz pysznych koktajli z dodatkiem bogatych w substancje odżywcze ziaren komosy.

Prozdrowotne działanie komosy, a także łatwość jej przyrządzania i tak naprawdę niezwykle szeroki zakres jej kulinarnego wykorzystania, stawia ją w czołówce super żywności. Warto zatem włączyć ją do diety i spożywać regularnie.

I to nie tylko wtedy, gdy nie jemy mięsa lub nie możemy spożywać glutenu. Właściwości antyoksydacyjne i bogactwo składników o niezwykle korzystnym dla zdrowia działaniu spowodują, że nasz organizm z pewnością będzie nam wdzięczny za każdą porcję quinoa.

Share
Tweet
Linkedin
Pinterest
Prev Article

Related Articles

Kasza bulgur
Jedzenie

Dlaczego kasza bulgur może być cennym składnikiem codziennej diety?

Jedzenie

ABC produkcji piwa

Leave a Reply

Anuluj pisanie odpowiedzi

Najczęściej czytane

    Najnowsze

    • vintage dystrybucja sprzętu rtv-audio
      Sprzęt RTV – czym kierować się przy …
    • Katalogi narzędziowe
      Katalogi narzędziowe
    • fotowoltaika
      Instalacje fotowoltaiczne – dlaczego warto?
    • płyta meblowa
      Elegancja w parze z funkcjonalnością? Poznaj płyty …
    strefaplyt.pl
    bratex.pl

    Fortigen

    Twoje centrum informacji
    Copyright © 2025 Fortigen
    Wszelkie prawa zastrzeżone